Huomioi nämä asiat ennen kevytyrittäjäksi lähtemistä

Vaikka Kevytyrittämien onkin varsin riskitön ja helppo tapa kokeilla yritysideaa ja tutustua yritysmaailmaan, on syytä ottaa huomioon muutama asia.

Laskutuspalvelut vievät aina tietyn osan laskutetusta summasta. Palveluiden hinnoissa on eroja, joten on syytä olla tarkkana kuinka paljon lopulta tulet saamaan tuloa. Muista, että palvelumaksun lisäksi summasta lähtee pois verot.


Jos kevytyrittäminen on päätulonlähteesi on syytä huomioida sen mahdolliset ongelmat työttömyysetuuteen.


Selvitä myös mitä kaikkia vakuutuksia mahdollisesti tarvitset. Jos esimerkiksi työskentelen tietokoneen ääressä, et varmaankaan tarvitse samoja vakuutuksia kuin esim. rakennustyömaalla työskentelevä. Selvitä myös tarvitsetko YEL-vakuutuksen eli yrittäjän eläkevakuutuksen. Kevytyrittäjälle YEL-vakuutus on pakollinen, jos laskutuspalvelun kautta vuoden aikana tienattu työtulo ylittää 7 958,99 euroa tai, jos keskimääräinen työtulo on yli 663 euroa kuukaudessa ja joiden yhtäjaksoinen yrittäjätoiminta kestää neljä kuukautta.

Jos kevytyrittäminen on päätulonlähteesi on syytä huomioida sen mahdolliset ongelmat työttömyysetuuteen. Esimerkiksi OP Kevytyrittäjyys laskutuspalveluista saat Y-tunnuksen. OP Kevytyrittäjä Y-tunnus voi antaa tiettyjä etuuksia, mutta se kuitenkin sulkee yleensä suoraan mahdollisuuden työttömyysetuuksiin. Käytännössä olet Toiminimiyrittäjä joka on täysin eri asia kuin kevytyrittäjä.

Ota siis selvää ennen sopimuksen tekemistä laskutuspalvelun kanssa mahdollisuuksistasi työttömyysetuuksiin, jos niitä aiot hakea.

Kevytyrittäjällä ei ole samoja etuuksia vähennyksissä, kuin yrittäjällä. Esimerkiksi pidempiaikaiset hankinnat eivät ole vähennyskelpoisia. Kevytyrittäjällä ei myöskään ole mahdollisuutta vähentää edellisten tilikausien tappioita verotuksessa.

Ota myös huomioon alasi ja yritystoimintasi. Kaikille aloille tämä tapa ei ole paras mahdollinen. Selvitä siis tarkkaan etukäteen alasi/yritysideasi vaatimukset ja tarpeet.