Mitä on kevytyrittäjyys ja kenelle se sopii

Kevytyrittäjyys tarkoittaa sitä, että yksityishenkilö myy asiakkailleen työsuorituksiaan ja laskuttaa palkkionsa laskutuspalvelun kautta. Sinun ei siis tarvitse perustaa omaa yritystä jotta voit laskuttaa omat työsi. Esimerkiksi voit hankkia itsellesi työpaikan omalla osaamisellasi. Laskutuspalvelut hoitavat puolestasi kaikki velvoitteet. Sinulle jää vain laskujen luominen, joka onnistuu helposti laskutuspalvelua pitävien yritysten järjestelmillä.

Et siis tarvitse tilitoimistoa tai osaamista kirjanpitoon. Laskutuspalvelut hoitavat paperit, laskutuksen, palkat ja kaikki veroasiat puolestasi. Olet sitten maalari tai muusikko niin kevytyrittäjyys on viisas ratkaisu. Myös työnantajan näkökulmasta kevytyrittäjä on riskitön tapa työllistää, koska silloin ei solmita työsuhdetta vaan yritys ostaa työtä kevytyrittäjältä.

Mikä on palvelumaksu jota mainostetaan ja miksi niissä on suuresti eroja?

Tämä onkin asia joka jää monelta huomaamatta. Palvelumaksua mainostetaan 2 – 5 % mutta kuluja on muitakin. Myös harva huomaa palveluun lähtiessään, että palvelumaksuun lisätään alv 24% ja lopulliseen jäävään osuuteen vaikuttavat myös muut maksut ja pidätykset. Tällaisia ovat muun muassa sairausvakuutusmaksu soveltuvissa tapauksissa 1,34 %, lisäveloitus 2,7 %  ja ennakonpidätys oman veroprosenttisi mukaan. Väkisinkin tämä alkaa kuulostamaan maallikon korvaan turhan vaikealta. Sitä se ei kuitenkaan ole.

Esimerkkilaskelma

Laskutus:

Summa, alv 24 % (brutto) 1 000,00 €
Summa, alv 0 % (netto) 806,45 €

Palkka:

Bruttopalkka 806,45 €
Ennakonpidätys (10,00 %) – 80,65 €

Palkkakulut:

Palvelumaksu (5,00 % laskutussummasta + alv) – 50,00 €
Lisäveloitus (2,70 % bruttopalkasta + alv) – 26,99 €

Maksetaan tilille

648,81 €

Laskelmaa tarkemmin katsoen huomataan että kuluja lähtee muitakin kuin vain 5% jota sinulle mainostetaan. Mikä on sitten lisäveloitus 2.7%?

Lisäveloitus on useasti palvelumaksun ohella pakollinen, koska osat palveluista pakottaa ottamaan vakuutuksen käyttäjälle. Kaikilla näin ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi pakollista taparumavakuuttamista ei ole olemassakaan. Näillä keinoin sinulta saadaan vähennettyä omasta laskutuksesta lisäveloitusta -2.7% +alv 24%.  Jos olet rakennusmies on vakuutukset oltava ehdottomasti kunnossa. Jos taas olet koodari ja istut kotona tietokoneella kannattaa miettiä onko vakuutus tarpeen. Kevytyrittäjän vakuutusmaksu kannattaa kilpailuttaa koska useasti saman yhtiön vakuutuksessa on monta hintaa. Palvelumme avulla kilpailutat kaikki kevytyrittäjän palvelu ja vakuutusmaksut.

Palvelumaksu 2 - 5 % sekä Vakuutusmaksu alle 2 - 4 %

Laskutuspalvelut mainostavat ja valitettavasti ne ovat usein harhaanjohtavaa mainontaa. Toisella voi palvelumaksu olla 3%, mutta vakuutus onkin suurempi kuin toisella. Yhdelläkään pavelulla ei ole esilllä laskuria jolla voit laskea lopulliset ja todelliset kulusi. Myös useassa palvelussa kirjaudutaan sisään ja luodaan lasku. Vasta kun rahat ovat tulleet tilillesi sinulle selviää mistä olet maksanut mitäkin. Se on käyttäjän näkökulmasta melko pelottavaa. Et siis tiedä paljonko rahaa tilillesi todella on jäämässä ja paljon kaikki kulut olivat. Tämä selviää vasta laskutuksen jälkeen. Kevytyrittäminen on järkevää, kun on tietoinen kuluista ja kenen kanssa olet sopimuksen tehnyt.

Voiko kilometrikorvauksen sekä päivärahan laskuttaa?

Työmatkat sekä päivärahat ovat tyypillisiä vähennyksiä, jotka ilmoitetaan suoraan laskulla. Tätäkään ei voi kaikkien palveluiden kanssa tehdä. Kannattaa siis olla tarkkana palveluun lähtiessään. On ehdotonta saada työmatkat, sekä päivärahat laskutettua suoraan. Nämä ovat verotonta tuloa josta ei lähde verokorttisi osoittamaa prosenttia.

Kilometrivähennys

Jos lähdet autolla kotoa töihin muualle kuin varsinaiselle työpaikalle, matkan ajokilometrit saa vähentää kotipihasta alkaen. Vähennyksen saa tehdä edestakaiselta matkalta. Kirjaa aina ylös auton kokonaiskilometrilukema matkan alussa ja lopussa.

Esimerkiksi: Jos toimipisteesi sijaitsee Kuopiossa ja käyt Helsingissä myyntireissulla tai muuten töissä, voit kirjata työajon. Matkan alussa auton kokonaiskilometrilukema on 100 000km, kirjaa tämä aloituslukemaksi. Ajon päättyessä lukema on 100 784 km, kirjaa tämä päättymislukemaksi.

Kilometrivähennys lasketaan siis automaattisesti auton matkamittarilukemien perusteella. Myös auton pysäköintimaksut ovat vähennyskelpoisia.

Voinko vaihtaa autoa taikka ajaa usealla autolla?

Jos käytät esimerkiksi kahta autoa niin molemmista on pidettävä ajopäiväkirjaa työajojen osalta. Useasti auto voi vaihtua kesken vuoden mutta käytännön merkitystä sillä ei ole. Kunhan muistaa kirjata kaiken ylös.

Jos auto vaihtuu kesken vuoden, otetaan ylös vaihtumishetken mittarilukemat. Vuoden alun mittarilukemat lasketaan yhteen molemmista autoista, ja samoin vuoden lopun, ja nämä kilometrimäärät merkitään vuoden päättyessä. Pidä kuitenkin itselläsi tallessa ajopäiväkirja kummankin auton osalta.

Huomioi, että kilometrikorvaus 0,43€ / km pitää sisällään kaikki auton kulut,  kuten polttoaineet, huollot tai vakuutukset, niitä ei voi erikseen vähentää laskutuksessa.

Kodin ja vakituisen työpaikan välisiä matkoja ei vähennetä yrityksen kirjanpidon kautta, vaan ne katsotaan yksityisajoiksi. Nämä matkat voit ilmoittaa itse henkilökohtaisella veroilmoituksellasi keväällä. Jos teet taas keikka hommaa taikka liikkuvaa työtä voit jokaisen kilometrin laskuttaa. 

Päiväraha

Ulkopaikkakunnalle tai ulkomaille suuntautuvasta matkasta voit tehdä lisäksi kirjauksen päivärahasta. Matkan tulee olla vähintään 15km päähän kotoasi tai työpisteeltäsi.

Kotimaan päivärahat 2020:

Osapäiväraha: Matkan kesto yli 6 tuntia  19 euroa/päivä
Kokopäiväraha: Matkan kesto yli 10 tuntia  42 euroa/päivä

Matkaliput

Julkisen kulkuneuvon käyttö siirtyessä asiakkaalle on myös vähennyskelpoista. Matkalipun voi vähentää samalla tavalla kuin muutkin matkakulut.

Verottajan nettisivuilta http://www.vero.fi kannattaa aina varmistaa mitä vähennyksiä on mahdollista vähentää. Lakimuutoksia voi tulla ja useat sivustot antavat virheellistä tietoa vähennyksistä, varmista aina asia, jos jokin on epäselvää.

- Kilpailuta

  • Täytä ilmainen hakemus 
  • Kilpailutamme kaikki palvelut
  • Valitse sinulle edullisin sopimus

Tietojasi ei käytetä suoramarkkinointiin eikä niitä luovuteta kolmannelle osapuolelle ilman suostumustasi.

Olen jo kevytyrittäjä